У податківців запитали: з якого періоду релігійні організації можуть зменшити зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у зв'язку зі змінами, внесеними до пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України?

Відповідь фахівців ДФСУ була наступною. Відповідно до пп. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), сільські, селищні, міські ради встановлюють пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об'єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Законом України від 14 травня 2015 року N 420-VIII "Про внесення зміни до статті 266 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій" (далі - Закон N 420) внесено зміни щодо оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, які набрали чинності з 1 липня 2015 року.

Так, згідно з пп. "и" пп. 266.2.2 п. 266 ст. 266 ПКУ не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об'єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об'єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність.

Пунктом 3 розд. II "Прикінцеві положення" Закону N 420 рекомендовано органам місцевого самоврядування у місячний термін з дня опублікування Закону N 420 переглянути рішення щодо встановлення на 2015 рік податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) для об'єктів нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій.

Нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами є офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та зборів (п. 12.5 ст. 12 ПКУ).

Тобто нові ставки та пільги, встановлені рішеннями місцевих рад в межах наданих їм повноважень, застосовуються при обчисленні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з моменту їх оприлюднення.

Статтею 73 Закону України від 21 травня 1997 року N 280/97-ВР "Про місцеве самоврядування в Україні", із змінами та доповненнями, встановлено, що акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Таким чином, релігійні організації можуть зменшити зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у зв'язку із змінами, внесеними до пп. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 ПКУ, з дати офіційного оприлюднення рішення органу місцевого самоврядування, в межах наданих йому повноважень, про внесення змін до рішення про встановлення на 2015 рік податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки