Спеціалісти ДФС України в системі «ЗІР» (підкатегорія 109.10) зауважили: нині законодавством не передбачено штрафні санкції за невідображення акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів у розрахункових документах, зокрема тих, які друкуються РРО.

У зв’язку з унесенням із 1 січня 2015 року змін до законодавчих актів ДФС необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки направлено Асоціації «Українські електроніка, комп’ютери, касові апарати» роз’яснення щодо відображення в розрахункових документах РРО акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів для доведення до виробників РРО та центрів сервісного обслуговування.

Відповідно до п. 14 постанови КМУ «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» від 18.02.2002 р. № 199 (далі — Постанова № 199), чеки всіх звітів повинні містити такі загальні реквізити:

  • назву й адресу господарської одиниці;
  • індивідуальний номер платника, перед яким друкуються великі літери «ПН». У разі коли суб’єкт підприємницької діяльності не зареєстрований як платник податку на додану вартість (далі — ПДВ), замість індивідуального номера платника повинен бути надрукований ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (для юридичних осіб) або ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб (для фізичних осіб), а замість літер «ПН» — літери «ІД»;
  • фіскальний номер реєстратора, перед яким друкуються великі літери «ФН»; заводський номер реєстратора; логотип виробника.


Крім того, згідно з п. 17 Постанови № 199, чек Z-3віту — фіскальний звітний чек повинен додатково містити такі дані (усі підсумки та суми обчислюються за зміну):

  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
  • літерні позначення та відповідні ставки ПДВ у відсотках, а також дати їх останнього занесення (якщо таке занесення проводилося в день друкування даного фіскального звітного чека); суми ПДВ за кожною ставкою;
  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), продаж яких не підлягає обкладенню ПДВ;
  • загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) із розбивкою за формами оплати;
  • підсумок розрахункових операцій та суми ПДВ відповідно до абз.абз. 2, 4, 5, 6 цього пункту за сумами коштів, виданих покупцям (споживачам послуг), якщо такий підсумок не дорівнює нулю;
  • суми готівки за операціями «службового внесення» та «службової видачі»;
  • кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо за реалізованими товарами (наданими послугами) і виданими коштами;
  • номер, дату й час друкування фіскального звітного чека;
  • повідомлення про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.


Таким чином, відображення суми акцизного збору у Z-звіті є технічно можливим.

Такожнеобходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки надано роз’яснення щодо практичного застосування положень Податкового кодексу України із запровадженням із 01.01.2015 р. сплати акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

До того ж ДФС розроблено та направлено зацікавленим центральним органам виконавчої влади для погодження проект наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)». Наразі документ знаходиться на погодженні.

Інформація по темі:

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки