Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор Навчального центру "ДОМІНАНТА", джерело: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

В консультації нижче фахівці Мінсоцполітики радять підприємствам використовувати строкові трудові договори з працівниками, яких приймають на посади тимчасово, у зв’язку не тільки із декретною відпусткою, але й із призовом на службу під час мобілізації.

Оскільки працівників мобілізують на довгий термін (рік і більше), підприємство втрачає одні «робочі руки», які може замінити на інші «робочі руки», приймаючи особу за строковим трудовим договором. Так, на пiдставi ст. 23 КЗпП на мiсце (посаду) працiвника, призваного на вiйськову службу в перiод мобiлiзацiї дозволяєтеся прийняти iншого працiвника, якщо з ним буде укладено строковий трудовий договiр на перiод перебування основного працiвника у Збройних силах України.

В цьому разі в наказi (розпорядженнi) про прийняття на роботу слiд зазначити, що працiвник приймається на роботу виключно на перiод проходження iншим працiвником вiйськової служби пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод.

Також треба не забути подати Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Пiсля демобiлiзацiї працiвник повинен повiдомити підприємство про бажання повернутися на своє робоче мiсце (посаду). Підприємство видає вiдповiдний наказ (розпорядження) і працiвник стає до виконання своїх обов'язкiв, передбачених трудовим договором.

І якщо на перiод вiдсутностi мобiлiзованого працiвника роботодавець прийняв iншого працiвника на умовах строкового трудового договору, то цей працiвник пiдлягатиме звiльненню у зв'язку, iз закiнченням строку такого договору.

Днем звiльнення працiвника, який працював на мiсцi (посадi) мобiлiзованого працiвника на умовах строкового трудового договору, буде вважатися останнiй день, що передує тому дню, коли основний працiвник повинен стати до виконання своїх обов'язкiв.


КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Юридичний департамент

Про замiщення основного працiвника,
призваного на вiйськову службу


ПИТАННЯ: На пiдприємствi працiвника було призвано на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод. Чи можна на перiод мобiлiзацiї основного працiвника на цю посаду прийняти iншого працiвника?
У який день звiльнити працiвника, який працював за строковим трудовим договором на мiсцi основного працiвника, у разi його повернення (демобiлiзацiї)?

ВIДПОВIДЬ: Згiдно iз законодавством про працю обмеження щодо працевлаштування працiвника на посаду працiвника, призваного на вiйськову службу пiд час мобiлiзацiї, вiдсутнi.

Вiдповiдно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працiвниками, призваними на строкову вiйськову службу, вiйськову службу за призовом пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод або прийнятими на вiйськову службу за контрактом у разi виникнення кризової ситуацiї, що загрожує нацiональнiй безпецi, оголошення рiшення про проведення мобiлiзацiї та (або) введення воєнного стану на строк до закiнчення особливого, перiоду або до дня фактичної демобiлiзацiї, зберiгаються мiсце роботи, посада i компенсується iз бюджету середнiй заробiток на пiдприємствi, в установi, органiзацiї, де вони працювали на час призову, незалежно вiд пiдпорядкування та форми власностi. Виплата таких компенсацiй iз бюджету в межах середнього заробiтку проводиться за рахунок коштiв Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Таким чином, мiж роботодавцем та призваним працiвником зберiгаються трудовi правовiдносини, а працiвник лише звiльняється вiд виконання службових (виробничих) обов'язкiв. Цe звiльнення вiд роботи має тимчасовий характер i не передбачає розiрвання трудового договору.

На пiдставi ст. 23 КЗпП на мiсце (посаду) працiвника, призваного на вiйськову службу в перiод мобiлiзацiї дозволяєтеся прийняти iншого працiвника, якщо з ним буде укладено строковий трудовий договiр (на перiод перебування основного працiвника у Збройних силах України).

У наказi (розпорядженнi) про прийняття на роботу слiд зазначити, що працiвник приймається на роботу виключно на перiод проходження iншим працiвником вiйськової служби пiд час мобiлiзацiї, на особливий перiод.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП передбачено, що пiдставою припинення трудового договору є закiнчення строку. Укладаючи строковий трудовий договiр, працiвник надає добровiльну згоду на його припинення у визначений сторонами в трудовому договорi строк. Отже, якщо на перiод вiдсутностi мобiлiзованого працiвника роботодавець прийняв iншого працiвника на умовах строкового трудового договору, то цей працiвник пiдлягатиме звiльненню у зв'язку, iз закiнченням строку такого договору.

Пiсля демобiлiзацiї працiвник повинен повiдомити власника або уповноважений ним орган про бажання повернутися на своє робоче мiсце (посаду).

Пiсля видавання вiдповiдного наказу (розпорядження) працiвник стає до виконання своїх обов'язкiв, передбачених трудовим договором.

Днем звiльнення працiвника, який працював на мiсцi (посадi) мобiлiзованого працiвника на умовах строкового трудового договору, буде вважатися останнiй день, що передує тому дню, коли основний працiвник повинен стати до виконання своїх обов'язкiв.

Головний спецiалiст, Iгор БИЦЬ
"Праця i зарплата" N 34 (950), 09 вересня 2015 р.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки