На виконання Програми дій Уряду на 2015 рік та плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності Міністерством екології та природних ресурсів України підготовлені та направлені на погодження зміни до постанов Кабінету Міністрів № 615 та 594, що регулюють правила користування надрами. Про це повідомила заступник Міністра екології та природних ресурсів – керівник апарату Світлана Коломієць на брифінгу в Будинку Уряду.

За її словами, робота над правилами тривала кілька місяців – до неї були залучені експерти, громадські діячі, учасники ринку та профільні спеціалісти з міністерств.

«Для нас, як для міністерства було принциповим забезпечити максимальну прозорість процесу надання спецдозволів на користування, створити рівні умови для всіх учасників та прибрати норми, що давали можливість створювати корупційні схеми. Наші основні вимоги – ефективне використання надр, максимальні надходження до бюджету та дотримання природоохоронних вимог при роботі компаній», - наголосила вона.

Радник міністра Юрій Драганчук зазначив, що відтепер потенційний надрокористувач у процесі отримання спецдозволу зможе контролювати процес, адже інформація про кожний етап отримання дозволів буде публікуватись на сайті Держгеонадр, а сам аукціон буде проходити відкрито і будь-який користувач інтернету зможе подивитись онлайн-трансляцію.

«На вимоги Директиви Євросоюзу термін подання заяв тепер збільшено з 15 до 75 днів. Це потрібно для того, щоб українські та великі міжнародні компанії мали достатньо часу для того, щоб проаналізувати ситуацію, прийняти рішення та подати необхідний пакет документів. Так робиться у всьому цивілізованому світі», - пояснив Юрій Драганчук.

Радник міністра Олексій Гончарук також наголосив, що новими правилами спрощено доступ до геологічної інформації. «Всі зайві бюрократичні перепони наразі прибрані і вперше в Україні створено прозорі правила та підґрунтя для проведення чесних аукціонів. Це дасть змогу показати усьому світу, що Україна готова грати за цивілізованими правилами», - зазначив він.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки