27 березня, урядовий комітет із питань економічної політики та європейської інтеграції планує розглянути постанову Кабінету Міністрів «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження електронної системи контролю за сплатою акцизного податку з тютюнових виробів у режимі реального часу», повідомляє необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.

Передбачається, що в рамках пілотного проекту на пачки сигарет буде наноситиметься унікальний код, у якому зашифрована інформація про виробника, про дату, час і місце виробництва, номер виробничої лінії, найменування продукції й країни, де ця продукція має бути реалізована.

Нова електронна система дає можливість відслідковування всього маршруту переміщення підакцизних товарів. Що є однією з ключових вимог Протоколу Всесвітньої організації охорони здоров'я про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк ще рік тому - у квітні 2014 р. - заявив про необхідність впровадження електронної системи обліку підакцизних товарів.

"Ми хочемо перевести облік підакцизної продукції виключно в електронну форму. І таке доручення отримав керівник Податкової служби", - повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За результатами доручення прем'єр-міністра була сформована робоча група, яка розглядала різні варіанти впровадження «електронної акцизної марки».

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що і споживачі, і бюджет від нововведення виграють, оскільки суттєво знизиться частка підакцизного фальсифікату і зростуть бюджетні надходження.

"Зараз навіть у пристойному магазині можна купити підробку, причому з акцизною маркою. Після введення електронних марок дійсно зникне фальсифікат", - заявив Олександр Охріменко.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки