Контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі (пункт 95.1 статті 95 Кодексу).

Продаж майна платника податків здійснюється на публічних торгах та/або через торгівельні організації (пункт 95.7 статті 95 Кодексу).

Під час продажу майна на товарних біржах контролюючий орган укладає відповідний договір з брокером (брокерською конторою), яка вчиняє дії з продажу такого майна за дорученням контролюючого органу на умовах найкращої цінової пропозиції (пункт 95.13 статті 95 Кодексу).

Порядок проведення цільових аукціонів з продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 571, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.10.2013 за № 1850/24382 (далі - Порядок № 571).

Відповідно до підпункту 3.11 пункту 3 розділу III Порядку № 571 фізична або юридична особа, яка виявила бажання зареєструватись як учасник аукціону; сплачує реєстраційний внесок, розмір якого встановлюється організатором аукціону і не може перевищувати одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а також уносить гарантійний внесок у розмірі 10 відсотків початкової ціни лота.

Учасникам аукціону, які не були визнані переможцями, відповідно до підпункту 3.17 пункту 3 розділу III Порядку № 571 гарантійний внесок повертається протягом п'яти банківських днів з моменту підписання протоколу про проведення-аукціону, за вирахуванням платежів за банківські перекази.

Згідно з підпунктом 5.4 пункту.5. розділу V Порядку № 571 переможець аукціону зобов'язаний внести зазначені в протоколі платежі протягом строку, обумовленого договором купівлі-продажу. При цьому гарантійний внесок, унесений покупцем для участі в аукціоні, зараховується покупцеві в рахунок ціни продажу майна.

Таким чином, у разі, якщо продаж майна платника (боржника), що перебуває у податковій заставі, здійснюється контролюючим органом через торгівельну організацію (торгівельно-майнова біржа) на підставі відповідного договору, зобов’язання щодо виписки податкової накладної покупцю та нарахування податкових зобов’язань з податку виникає у власника такого майна на дату, визначену пунктом 187.1 статті 187 Кодексу.

Водночас послуги, що надаються торгівельною організацією, відповідно до Кодексу є об'єктом оподаткування податком на додану вартість, а базою оподаткування податком є сума реєстраційного внеску, що сплачується учасником аукціону.

За матеріалами листа ДФС України від 02.03.2015 р. № необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки