Постанова ВАСУ від 09.12.2014 № К/9991/36979/11

Скасовано рішення контролюючого органу про застосування до підприємства штрафних (фінансових) санкцій за порушення порядку декларування валютних цінностей та іншого майна, що перебувають за межами України.

При прийнятті рішення податківці керувалися статтею 16 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19.02.1993 № 15-93 (далі — Декрет) та Указом Президента України «Про врегулювання порядку одержання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів та застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства» від 27.06.1999 № 734/99 (далі — Указ).

Висновки перевіряючих щодо недекларування валютних коштів грунтувалися на:

- наявній у юрособи дебіторській заборгованості по контрактам з нерезидентами, за якими вона фактично перерахувала кошти за межі України, але товар не отримала;

- списання підприємством заборгованості по фрахтовим платежам по контракту, за яким контрагент був ліквідований.

Але Декретом однозначно вирішено питання щодо компетентного органу, що має право застосовувати санкції за порушення його приписів. Це НБУ та підпорядковані йому особи.

Положення ж Указу, який наділяє контролюючі органи повноваженнями застосовувати до резидентів і нерезидентів України санкції, передбачені статтею 16 Декрету, не підлягають застосуванню. Адже Указ по-іншому врегульовує питання, які вже були врегульовані Декретом, що має статус закону.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки