Ухвала Вінницького апеляційного адміністративного суду від 22.01.2015 № 822/4813/14

Визнано помилковим висновок контролюючого органу про порушення підприємством податкового законодавства при формуванні податкового кредиту з урахуванням податкових накладних, у яких виявлено порушення в їх оформленні.

Доводи фіскалів грунтувалися, зокрема, на тому, що відповідно до Реєстру виданих та отриманих податкових накладних за липень 2014 року, поданого підприємством до контролюючого органу, у складі податкового кредиту за липень 2014 року відображено податкові накладні, виписані на постачання імпортних товарів (у т. ч. ті, які підлягали реєстрації та зареєстровані в ЄРПН).

Проте прізвище особи, яка виписала податкову накладну, не відповідає прізвищу особи, цифровий підпис якої накладено на податкову накладну при її реєстрації в ЄРПН. Це, на думку фіскалів, порушує вимоги пункту 201.1 Податкового кодексу України та Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

Інші зауваження до форми та змісту податкових накладних у контролюючого органу були відсутні. Платнику ж не було та не могло бути відомо, ким саме проставлявся ЕЦП під час реєстрації податкових накладних у ЄРПН. А оскільки платник не мав доступу до відомостей ЄРПН у частині інформації про те, ким зареєстровані податкові накладні, будь-яке порушення з його боку та з його вини відсутнє.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки