Постанова ВСУ від 20.01.2015 № 21-316а14

Суд, усупереч аргументам контролюючого органу, визнав право підприємства на отримання бюджетного відшкодування. Хоча й обсяги оподатковуваних операцій підприємства за останні 12 календарних місяців були менші, ніж заявлена сума такого відшкодування.

Адже згідно з нормами податкового законодавства відповідні платники податку мають право на таке відшкодування, якщо за даними їх обліку податковий кредит нарахований унаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів (основних засобів, у т. ч. інших НМА та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи). І це право не пов’язане з моментом надходження основних засобів на баланс підприємства та відображенням їх на рахунку 10 «Основні засоби».

У цій справі підприємство сформувало податковий кредит у зв’язку з придбанням обладнання та проведенням будівельно-монтажних робіт із реконструкції об’єкта нерухомості. На момент звернення до суду цей об’єкт в експлуатацію не був уведений та обліковувався на рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Тому якщо понесені підприємством витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію (інші поліпшення, що збільшують первісну/переоцінену вартість), виготовлення, придбання об’єктів НМА (у т. ч. НМА, призначених для заміни діючих, і устаткування для монтажу) відображені на рахунку 15 «Капітальні інвестиції», це підприємство може отримати бюджетне відшкодування.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки