Лист Мін’юсту від 04.04.2014 № необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

Мін’юст роз’яснив, що згідно із частиною 3 статті 8 та частиною 8 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV, власник або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, несе відповідальність за:

- організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах;
- збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років.

Зазначено, що первинні документи підлягають обов’язковій перевірці (в межах компетенції) працівниками, які ведуть бухгалтерський облік, за формою і змістом. Тобто перевіряється наявність у документі обов’язкових реквізитів та відповідність господарської операції чинному законодавству у сфері бухгалтерського обліку, логічне співвідношення окремих показників.

У разі виявлення невідповідності первинного документа вимогам законодавства у сфері бухгалтерського обліку такі документи з письмовим обгрунтуванням передаються керівнику підприємства. До окремого письмового рішення керівника такі документи не приймаються до виконання.

Фізособи за вчинення правопорушень при виконанні посадових обов’язків несуть адміністративну та кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки