Фіскали в ЗІР роз’яснили чи є базою нарахування ЄВ заробітна плата учнів та слухачів учбових закладів, яка виплачується їм при проходженні виробничої практики?

Так, контролери нагадали, що учні, слухачі учбових закладів, які згідно з договором, укладеним між професійно-технічним навчальним закладом та підприємством, проходять виробничу практику та виробниче навчання на підприємстві, не включаються до складу (списку) і штатного розпису працівників підприємства (пункти 7, 8 Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики).

Оскільки зазначені відносини не є трудовими, а трактуються як навчально-виробничий процес, то необхідності в укладанні строкових трудових договорів на період проходження виробничої практики немає. Таким чином, між підприємством, що надає робочі місця, і учнями, що проходять виробничу практику, договірні відносини не виникають, тому роботодавці по відношенню до практикантів - учнів професійно-технічних навчальних закладів не є страхувальниками, а практиканти - не є застрахованими особами.

Таким чином, оскільки учні, які проходять виробничу практику, не є штатними працівниками підприємства, а отже, не перебувають з ним у трудових відносинах, то заробітна плата, яка виплачується їм при проходженні виробничої практики, не є базою нарахування та утримання ЄВ.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки