Чи має право постачальник виписати розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за першою подією неплатнику ПДВ, якщо договором змінено номенклатуру товарів/послуг та постачання товарів/послуг ще не здійснювалось?

Відповідно до пункту 192.1 Податкового кодексу України (ПК), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включно з наступним за постачанням переглядом цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних із гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (п. 192.2 ПК).

Тож коригування податкових зобов’язань із ПДВ постачальником у разі зміни номенклатури товарів, наданих неплатникам ПДВ, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості. Якщо ж такі товари неплатнику ПДВ поставлені не були, то постачальник у такому випадку розрахунок коригування не виписує

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, підкатегорія 101.07

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки