Мінфін України роз’яснив, що курсові різниці, які виникають унаслідок перерахунку зобов’язань при формуванні статутного капіталу, не можуть бути визнані доходом. Адже доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників). Таким чином, суми таких курсових різниць відображаються в складі додаткового капіталу.

Отже, Мінфін змінив свою позицію стосовно відображення курсових різниць за інвалютним внеском засновника. Адже раніше в необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки він зазначав, що на дату здійснення операції із погашення зобов’язання з внеску до статутного капіталу нерезидента в іноземній валюті курсові різниці не визначаються.

Однак після затвердження наказу Мінфіну України від 27.06.2013 р. № 627 П(С)БО 21 «Влив змін валютних курсів» уже чітко це питання регулює. Адже абз. 4 п. 8 П(С)БО 21 зараз чітко говорить, що курсові різниці, які виникають унаслідок перерахунку зобов’язань засновників при формуванні статутного капіталу, відображаються в складі додаткового капіталу.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки