Спочатку нагадаємо, що Закон N 5292-VI від 18.09.2012 р. (чинний з 13.10.2012 р.) змінив процедуру сплати єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) фізособами-підприємцями та самозайнятими особами. За ними:

1) підприємці-"загальносистемники" сплачують ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року;

2) п ідприємці-"єдиноподатники" сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за таким кварталом;

3) самозайняті особи сплачують ЄСВ, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року.

Тепер "дійшли руки" у ПФУ і до змін у строках звітування. Ним встановлено:

- підприємці –"загальносистемники" та "єдиноподатники" звітуватимуть раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом;

- самозайняті особи - раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом.

Залишається відкритим питання, з якого періоду потрібно звітувати за новими бланками. За інформацією з офіційного сайта ПФУ (www.pfu.gov.ua), підприємці (в т.ч. спрощенці) за себе мають відзвітувати за 2012 рік до 10 лютого за новими бланками (додаток 5). Цю ж форму мають подати за результатами 2012 року і самозайняті особи (в т.ч. адвокати і нотаріуси), але їм звіт потрібно подати до 1 травня.

А ось додаток 4 за найманих працівників потрібно подати в новому образі тільки зі звіту за січень 2013 року. За грудень звітуємо по-старому.

Зауважимо! Як повідомляють наші користувачі, в деяких відділеннях ПФУ вже відмовляються від прийняття старих бланків. З такою позицією ми не погоджуємося, адже вона не має під собою нормативного підґрунтя. Тобто, допоки коментований порядок не набере чинності, пенсійні фонди зобов’язані приймати звіти на старих бланках.

Виділимо й те, що розглянутим документом представлено обов'язкові реквізити звітності з ЄСВ. Їх незаповнення прирівнюватиметься до того, що звіт не подався (не надсилався).

Коментованим документом також передбачено, що звіт не подається юрособами, якщо вони не використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах. Проте фізособи-підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність (крім підприємців-пенсіонерів за віком або інвалідів, які звільнені від сплати ЄСВ).

Також хочемо нагадати, що з 01.01.2013 р. ПФУ відкриті нові рахунки в органах Держказначейства для зарахування ЄСВ. На нові рахунки потрібно сплачувати починаючи з 1 січня (в т.ч. і за попередні періоди). Цю інформацію, а також багато іншої, ви можете знайти у довідково-правових системах Компанії "Дінай".

-------------------

Постанова Правління Пенсійного фонду України "Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 08 жовтня 2010 року N 22-2" (N 24-1 від 10.12.2012 р.)

Зареєстровано в Міністерстві юстиції 27.12.2012 за N 2204/22516

Дата набрання чинності: з дня офіційного опублікування.